Suomalaisen designlasin keräily ja mm. Riihimäen Lasin, Iittalan sekä Nuutajärven tuotanto 1950-1980-luvuilta on muodostunut yhdeksi innostavaksi harrastukseksi.

Alkujaan harrastus lähti ihastumisestani keltaiseen lasiin. Nyttemmin olen laajentanut harrastusta ja keräilyä myös muihin väreihin, toki jonkunlaista rajaa yritän pitää. Korostaen sanaa yritän. Tuotanto on tuolla aikavälillä Suomessa ollut vaan niin uskomattoman hienoa. Teen näille lasiesineille oman kuva-albumin, johon laitan joitain esimerkkejä kuvaamistani oman kokoelmani esineistä, joita pikkuhiljaa viime vuosina on tullut hankittua, jos hinta on ollut kohtuullinen. En nimittäin ole ainoa, joka on alkanut niitä aina vaan enemmän ja enemmän arvostamaan. Tämä on myös yksi vahva kierrätyksen muoto, jolla samalla osoitetaan arvostusta kotimaiseen muotoiluun ja tuotantoon. Niitä hankitaan nykyisin myös eri puolille maailmaa, kuten on myös mm. Arabian vanhan ja uudemmankin tuotannon kohdalla.


Mattojen kutominen on rentouttava harrastus,
josta jää vieläpä näkyvä jälki.

Olen aloittanut kangaspuilla kutomisen 24-vuotiaana.
Siihen aikaan Lahden kaupunki ylläpiti samanaikaisesti peräti kolmea kutomoa eri puolilla kaupunkia. Säästösyistä niistä jouduttiin lopettamaan viimeisimmätkin vuonna 1998. Meille vakituisille kyseisen palvelun käyttäjille ratkaisu ei ollut mieluinen, mutta emme jääneet tuleen makaamaan, vaan päätimme perustaa osuuskunnan, joka ylläpitää ja mahdollistaa kutomisharrastuksen jatkumisen Lahdessa.
Perustimme 74 hengen voimin Osuuskunta Kankurin Ilon, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden käydä oppimassa ja ylläpitämässä kutomisen taitoa. Yhtenä kannustimenamme oli alusta alkaen siirtää tämä arvokas suomalainen taito myös lapsille ja nuorille. Sitä varten järjestämme koulujen lomien aikana koululaisten kudontakursseja, jotka ovatkin olleet suosittuja.

Käyn itse kutomassa edelleen säännöllisesti aina, kun sopivaa aikaa on. Nautin ihmisten kanssa yhdessä tekemisestä ja erilaisten haasteiden ottamisesta. Kutominen on mainiota väriterapiaa, joka vie ajatukset sopivasti uusiin ulottuvuuksiin.

www.kankurinilo.fi
www.facebook.com/kankurinilo